foto blik blog

Potjes zorgen voor overzicht

Potjes zorgen voor overzicht

 

Laatst kwam ik in een la van het oude bureau van mijn vader nog zo’n plastic sigarettenpotje van John Player tegen en dat bracht mooie herinneringen terug. Niet omdat ik het fijn vond dat mijn ouders allebei stevige rokers waren (ik haatte het werkelijk…), maar wel omdat mijn moeder die potjes gebruikte om het huishoudgeld in te verdelen.

Mijn ouders hadden een eigen zaak en op zondag werd de administratie bijgewerkt, het kasgeld geteld, kreeg ik mijn zakgeld (!!) en werd het huishoudgeld voor de komende week verdeelt over de verschillende sigarettenpotjes met ieder hun eigen doel: boodschappen, kleding, uitjes en vast nog meer. De boodschappen interesseerde mij niet zo veel, maar het potje kleding daarentegen wel. Heerlijk samen met mijn moeder de stad in om nieuwe kleding te kopen. Een uitje op zich.

 

Het geheime potje van mijn oma

 

Bij mijn opa en oma ging het precies hetzelfde, met het verschil dat mijn oma een geheim potje had waar mijn opa niets vanaf wist, maar wij  kleinkinderen wel. Dat potje werd aangesproken als een van de kleinkinderen echt heel erg om geld verlegen zat en niet wist hoe daar aan te komen.

Zo heeft mijn oma een gedeelte van mijn eerste autootje (een mooie rode Mini) gefinancierd. Mijn ouders wilden mij goed geldbesef meegeven, maar mij natuurlijk ook graag helpen. Dus besloten zij hetzelfde bedrag bij te leggen als wat ik zelf had gespaard om mijn eerste auto te kopen. Kwam ik toch net te kort om die super leuke rode Mini te kopen. Maar daar bracht het geheime potje van mijn oma uitkomst…. Zo kon ik alsnog die felbegeerde auto kopen. Zo blij!!

Potjes zorgen voor overzicht

 

Het potjessysteem zorgde voor overzicht en je wist zeker dat je niet per ongeluk het geld voor de huur aan leuke dingen zou uitgeven. In de jaren 50/60 van de vorige eeuw maakte Brabantia hiervoor zelfs speciale spaarblikken (zie foto) om het loon te verdelen over de verschillende doelen. Met de opkomst van het girale betalingsverkeer verdwenen de spaarblikken en potjes langzamerhand. In eerste instantie werd het huishoudgeld nog wel opgenomen van de bankrekening omdat je alleen maar contant kon betalen in winkels, maar met de introductie van de pinpas verdween ook dat laatste potje. Lekker makkelijk die bankrekening, maar het is wel duidelijk dat veel mensen het overzicht in hun financiën helemaal kwijt raakten doordat alles op één grote hoop lag. De schuldenproblematiek is rap toegenomen in de afgelopen jaren. Ook onder ondernemers.

 

Financieel overzicht is essentieel voor een ondernemer

 

Als ondernemer sta je voor de uitdaging om je geld goed te besteden, zodat dit ten goede komt aan het succes van je bedrijf. En ook om te zorgen dat de belasting betaald wordt, je leveranciers, dat je een buffer opbouwt voor vakanties of als het even wat minder gaat.
En natuurlijk dat je jezelf een toereikend salaris uitbetaald. Maar hoe doe je dat als alles op één grote hoop ligt?
Kan je nu wel die investering doen, het lijkt dat er genoeg geld op je rekening staat, maar ja, moet je ook niet nog belasting betalen? Blijft er dan wel genoeg over voor mijn eigen salaris? Voordat je het weet, geef je te veel uit.

Dat geeft veel onrust en misschien zelfs wel slapeloze nachten. Dat kost veel energie. Energie die je beter aan je bedrijf, jezelf, je dierbaren of leuke dingen kunt besteden.

 

Hoe zorg je voor overzicht en financiële rust?

 

Gezien het bovenstaande een open deur: door net als vroeger gebruik te maken van potjes!!
Door je zakelijke geld te verdelen over verschillende doelen die voor jou zakelijk en/of privé belangrijk zijn, creëer je, vanaf dag één, meer inzicht in jouw financiële situatie. En meer inzicht zorgt ook voor meer rust.

Door bewust je geld te sturen, zal je uiteindelijk ook bewuster met je geld omgaan, je kosten zullen dalen. Je gaat jezelf een vast salaris uitbetalen, reserveert geld voor de belasting. Je weet precies wat je nog kunt uitgeven en hoeveel je al gespaard hebt voor die investering die je zo graag wilt doen.
Dit alles zorgt voor ruimte, financieel en in je hoofd, zodat je je nog meer kan richten op het ondernemen, op het in de wereld zetten van jouw bijdrage.

 

Profit First werkt met potjes

 

Het uit Amerika overgewaaide systeem Profit First vertaalt de potjes van onze (groot)ouders naar de moderne tijd. Door je geld te verdelen over meerdere bankrekeningen met ieder een eigen doel (winst, belasting, salaris, kosten) zorg je voor overzicht.

Daarnaast kan je afhankelijk van jouw situatie en wensen nog meer bank- of spaarrekeningen aanmaken voor bijvoorbeeld investeringen, opleidingskosten, je oude dag, een nieuwe auto, die wereldreis of wat voor jou dan ook een belangrijk doel is waarvoor je geld opzij wilt zetten.

 

Wil je weten wat Profit First voor jou kan betekenen?

Kom dan naar de workshop op vrijdag 20  maart.

Klik hier voor meer info over de workshop

geld mandala mockup

Zelf aan de slag?

Ontvang mijn Geld Mandala met tips voor meer inzicht in je financiële administratie.
Ik stuur je dan af en toe nog extra tips en inspiratie voor meer financiële rust en ruimte!

Scroll naar top