blog plant afbeelding

Een Financieel Drieluik helpt je om te groeien

Een Financieel Drieluik helpt je om te groeien

Naast mijn bureau staat een grote zware, granieten bloempot. Hierin stond al meer dan 15 jaar dezelfde plant. Hij werd in de loop der jaren veel te groot voor zijn pot. En aangezien het mij volkomen ontbreekt aan groene vingers (al ben ik wel gek op moestuinieren en dat lukt aardig, maar daarover later meer) stond deze plant een wisse dood te wachten….

Een paar maanden geleden is ie gestorven, het was troosteloos, de pot was te klein, de plant te groot. Ik heb hem vervangen door een kleine variant die nu alle ruimte heeft om te groeien en zich te voeden met nieuwe aarde. Na wat tijd om goed te wortelen, begint hij nu enthousiast nieuwe bladeren aan te maken.

Routines helpen bij het creëren van rust

Wat voor planten geldt, geldt ook voor mensen. Om te kunnen groeien als mens en als ondernemer heb je ruimte en voeding nodig. Voor mij houdt dat in rust in mijn hoofd en ruimte in mijn agenda om met mijn eigen ritme mee te kunnen bewegen.
Maar dat stukje rust in mijn hoofd is niet altijd eenvoudig voor elkaar te krijgen. Zeker in de huidige tijd met alle afleiding en prikkels om ons heen.

In de loop der jaren heb ik ontdekt dat vaste routines mij helpen bij het verkrijgen van meer rust en daardoor meer ruimte om de dingen te doen waar ik als mens van groei en blij van word. Een vast ritme in de dag net als het vaste ritme in de natuur.
Het lijkt tegenstrijdig maar een vaste routine laat daartussen ruimte om met de flow van de dag mee te bewegen zonder jezelf te verliezen.

Door rust ontstaat er ruimte om met de stroom mee te bewegen

Voor mij betekent dit onder andere een vaste ochtendroutine om de dag met de juiste mindset en ontspannen te beginnen. Even een momentje voor mijzelf voordat de rest wakker wordt. Ik begin met wat schrijven. Waar wil ik mij op richten deze dag, hoe kan ik vandaag goed voor mijzelf zorgen en waar ben ik dankbaar voor. Daarna doe ik wat grondings- en yogaoefeningen om mijzelf goed te aarden en de dag wakker en soepel te beginnen. En ja, ik douche ook koud af…..elke ochtend weer even schrikken, maar ik kan niet meer zonder.

Ook overdag probeer ik tussendoor steeds rustmomentjes te creëren. Even naar buiten wat in de tuin rommelen, een wandeling maken, een yoga-nidra sessie of soms gewoon even lekker op de bank met een boekje, een dekentje en een kopje thee.
Door het creëren van rustmomentjes ontstaat er meer ruimte in je hoofd waardoor de creativiteit meer gaat stromen. Na zo’n korte break kun je weer met hernieuwde energie aan de slag, waardoor je productiever en creatiever kunt werken.

Hoe zorg je voor financiële rust?

Tijdens mijn werk als financieel coach ontdekte ik dat ook het financiële gedeelte van het ondernemen gebaat is bij een vast ritme. Door met een vast ritme je financiële administratie bij te houden, creëer je ook hier rust en dus meer ruimte om te ondernemen.
Voor veel ondernemers is de financiële kant van het ondernemen iets waar ze liever niet mee bezig zijn. Hierdoor weten ze vaak niet goed hoe ze er financieel voor staan en of er wel genoeg geld binnen komt om de belasting te betalen en zichzelf een salaris uit te betalen. Dit veroorzaakt veel onrust, onrust die energie kost en ten koste gaat van de tijd die je aan je onderneming kunt besteden. En soms zelfs slapeloze nachten.

Door een vast ritme in te bouwen waarin je aan je administratie werkt, krijg je steeds meer inzicht in je financiële situatie en kost het je uiteindelijk ook veel minder tijd, frustratie en negatieve energie.

Om nog even terug te komen op die plant: ook bij mijn klanten zie ik dat er soms nieuwe voeding en meer ruimte nodig is om verder te groeien in hun onderneming. Vanuit een situatie van financiële onrust is het bijna onmogelijk om de juiste beslissingen te nemen voor je bedrijf en voor jezelf. Het creëren van rust is dan een belangrijke voorwaarde om als ondernemer verder te kunnen groeien.
Met het Financieel Drieluik werken we aan Rust door inzicht in jouw huidige situatie, hoe sta je er financieel voor, waarom doe je wat je doet? Om van daaruit te onderzoeken waar voor jou de Ruimte zit om op die manier te ondernemen die het beste bij jou past. Wat wil jij laten groeien? Vervolgens vertalen we dit in een duidelijk Resultaat: een goed doordacht financieel plan. Een plan dat haalbaar is voor jou en dat jou focus geeft voor de komende tijd.

Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen?
Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Meer info over het Financieel Drieluik vind je hier

geld mandala mockup

Zelf aan de slag?

Ontvang mijn Geld Mandala met tips voor meer inzicht in je financiële administratie.
Ik stuur je dan af en toe nog extra tips en inspiratie voor meer financiële rust en ruimte!

Scroll naar top